School in Carrigallen

This project involved the provision of 2 small extensions to an existing VEC school to double the floor area of the existing Woodwork and Metalwork rooms.

The facilities for the teaching of Woodwork and Metalwork contained in the existing 1950’s structure did not meet modern curriculum requirements. The strategy adopted was to plug 2 simple boxes into the external wall of each room. This approach allowed for the works to be carried out during the Summer holidays with minimal disruption to the existing structure.

The Woodwork box provides a machine and preparation area and the Metalwork box provides an area for saws and lathes. A series of rooflights at the junction between old and new provide additional daylight to the deeper plan layout. The boxes are given a simple expression externally within a limited budget, comprising panels of profiled metal cladding and cedar cladding.

Housing in Arigna

This project involved the provision of 9 no. Local Authority houses for an edge of village site. The breakdown of units comprises 1 no. 5 bed 2 storey house, 4 no. 3 bed 2 storey houses and 4 no. 2 bed single storey houses. A simple and cost effective site strategy was adopted with the houses aligned on each side of a central communal green space.

A semi-public area is provided at the front of the single storey units with private rear gardens backing onto the existing mature site boundaries to the rear.
The façade materials are selected for their low maintenance properties. Facades generally have a dash finish with select areas in brick panels. Low walls in local stonework and galvanised railings define parking and public areas.

In collaboration with Michael Sweeney Architect.

Housing in Ballyfarnon

The site is located close to the centre of Ballyfarnon village on high ground overlooking the surrounding countryside to the south, west and north. The layout comprises a terrace type element of 2-storey 3-bed houses, which backs onto the site boundary to the East and fronts onto the public common green area. The dwellings in the terrace element are provided with rear garden access ‘ginnells’ shared between 2 houses.

The second element of the site layout comprises terraced single storey 2-bed houses with a 2-storey 3-bed house to the end. These units are arranged perpendicular to the main terrace element thus maintaining through views to the expanse of landscape to the South West. Environmental issues are addressed through the use of increased insulation, low flush wc’s, on-site water attenuation and the use of recycled fill material. Provision for future extension of the 3-bed houses has been made.

In collaboration with Michael Sweeney Architect.

House at Pollower

This house involved extending and extensively re-modelling an existing dwelling. The new extension combined with a new store defines an entrance courtyard and parking. The extension presents a closed wall to the entrance courtyard and opens through a glazed projection to the panoramic views to the North. A series of roof-lights provide an even light to gallery spaces on the closed side while also blocking out direct sunlight.

A central height and half living room is the focal point of the re-modelled home with lower spaces for sitting, dining and gallery opening from each side. Guest bedrooms and family rooms are separated on each side of the new extension, with service spaces and circulation located in the existing structure.

House at Fawn

The site for this family home is in a quiet rural area. The sloping ground across the site has been exploited so that the lower level is part buried into the hillside and the drive extends in an arc from the roadside to the entrance at the rear on first floor level. The entrance is defined by a generous covered area and an un-glazed opening which frames the primary view to the South.

On entering at the upper level, the Kitchen, dining, living and playspace are grouped around a central top-lit stair hall. The stair hall brings light down to the lower circulation area serving the bedrooms, bathroom and home office. The sustainable strategy is both active and passive, including large glazing to the South, a heat recovery and ventilation system, a ground source heat collector and heat pump and high levels of insulation combined with excellent

House at Shriff

The site consists of a ridge running perpendicular to the road on an East/ West line, falling away towards low lying marshy land. The house has been sited remote from the road at a lower point on the ridge before the gradient falls sharply away. The best views of the surrounding mountains to the South and West are from this point. The house has been oriented to maximise sunlight and views, with the main living spaces facing South and West.

The compact plan of the house lies beneath a sloping sedum roof which integrates the house with the ridge and the colouring in the surrounding landscape. The walls are faced with a pigmented render. The green roof comprises sedums and indigenous herbs and grasses grown in a blanket. The colour of the plants on the roof will vary with the seasons.

House at Carrigeencor

Designed as a holiday home and sited overlooking Carrigeencor Lake, the house is narrow in plan to maintain protected views towards the lake and is aligned with a crannog in the lake. The living areas are open to the views and the sun with a U shaped glass wall to take in the full view of the lake. The living room opens to a generous lake front terrace which is sheltered by a balcony serving the main bedroom overhead.

A reflective glass canopy defines a generous covered area and seating at the entrance. Natural materials of local stone, timber cladding and natural slate are specified externally to link the building with the local landscape. An existing laneway has been used to serve the house.

In collaboration with Michael Sweeney Architect.

House at Arnasbrack

The plan form chosen for this family home is a perfect square which provides the most efficient form for built area in relation to external perimeter. The rooms on both levels are grouped around a central hall which receives light and sun from a glazed and metal clad roof box. The roof box also provides access to a roof terrace commanding panoramic views of the surrounding countryside.

A neutral palette of materials has been chosen comprising off-white pigmented render and off-white brick panels which define the house against a backdrop of mature trees. The corner windows have been placed flush with the façade to further accentuate the cubic volume. The sustainable strategy is both active and passive, including stack effect ventilation through the tall central volume of the hall and solar panels on the roof terrace for hot water heating.