House at Arnasbrack

The plan form chosen for this family home is a perfect square which provides the most efficient form for built area in relation to external perimeter. The rooms on both levels are grouped around a central hall which receives light and sun from a glazed and metal clad roof box. The roof box also provides access to a roof terrace commanding panoramic views of the surrounding countryside.

A neutral palette of materials has been chosen comprising off-white pigmented render and off-white brick panels which define the house against a backdrop of mature trees. The corner windows have been placed flush with the fa├žade to further accentuate the cubic volume. The sustainable strategy is both active and passive, including stack effect ventilation through the tall central volume of the hall and solar panels on the roof terrace for hot water heating.