House at Shriff

The site consists of a ridge running perpendicular to the road on an East/ West line, falling away towards low lying marshy land. The house has been sited remote from the road at a lower point on the ridge before the gradient falls sharply away. The best views of the surrounding mountains to the South and West are from this point. The house has been oriented to maximise sunlight and views, with the main living spaces facing South and West.

The compact plan of the house lies beneath a sloping sedum roof which integrates the house with the ridge and the colouring in the surrounding landscape. The walls are faced with a pigmented render. The green roof comprises sedums and indigenous herbs and grasses grown in a blanket. The colour of the plants on the roof will vary with the seasons.