Housing in Ballyfarnon

The site is located close to the centre of Ballyfarnon village on high ground overlooking the surrounding countryside to the south, west and north. The layout comprises a terrace type element of 2-storey 3-bed houses, which backs onto the site boundary to the East and fronts onto the public common green area. The dwellings in the terrace element are provided with rear garden access ‘ginnells’ shared between 2 houses.

The second element of the site layout comprises terraced single storey 2-bed houses with a 2-storey 3-bed house to the end. These units are arranged perpendicular to the main terrace element thus maintaining through views to the expanse of landscape to the South West. Environmental issues are addressed through the use of increased insulation, low flush wc’s, on-site water attenuation and the use of recycled fill material. Provision for future extension of the 3-bed houses has been made.

In collaboration with Michael Sweeney Architect.